Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bořek komentuje - XVI.

Bořek Dočkal už několik dní reprezentuje rudý dres pražské Sparty, přesto si udělal čas a podělí se s námi o své poslední dojmy ze svého trondheimského angažmá. Toto šestnácté vydání našeho cyklu je tedy poslední, doufáme, že se Vám, čtenářům, tento seriál líbil a Bořkovy výkony budete sledovat i nadále na českých kolbištích.

 

1) Podepsal jsi ve Spartě, jaké jsou nyní tvé pocity? Je to spíš o úlevě ze změny prostředí, nebo nervozita z něčeho nového?
Pocitů je samozřejmě spousta, nervozitu ale necítím žádnou . Jsem rád, že jsem mohl změnit prostředí, protože v Trondheimu už jsem nebyl šťastný a změna přijít musela. Převažují tedy pocity radosti z nové výzvy a nové šance dokazovat, že hrát fotbal umím. Loučení to ale veselé pochopitelně nebylo.

2) Které další nabídky ležely na stole u vedení RBK? Byl třeba ve hře ještě nějaký jiný český klub?
Jiný český klub v úvahu nepřipadal, ani bych o něm nepřemýšlel. Když návrat do Čech, tak do Sparty. Na stole RBK nic jiného nebylo, zůstalo vždy jen u náznaků, klub by byl osloven až v případě konkrétní nabídky. Jednu chvíli jsme byli poměrně blízko klubu z Bundesligy, bohužel se jednání nepovedlo dotáhnout.

3) Víš, jakou minimální nabídku by RBK bral jako přijatelnou? A dělal ti bývalý zaměstnavatel nějaké problémy při hledání nového angažmá?
Nevím, k takovým jednáním se hráč nedostane, to je práce manažera! Každopádně klub nemohl mít přehnané požadavky za hráče, kterého sám posadil na lavici náhradníků. Sám jsem z toho i cítil, že si to vedení RBK uvědomuje a problémy mi dělat nechtěli. Bylo to nutné řešení, jiná cesta nebyla.

4) Ve kterém momentu tvé rozhodnutí odejít z Trondheimu uzrálo do takové podoby, že jsi byl naplno odhodlaný v létě přestoupit a s jinou variantou jsi ani nekalkuloval?
Já byl rozhodnutý hned na začátku sezony. Ne z důvodu jednoho zápasu na lavici, ne z důvodu "hvězdných" manýrů, ne z důvodu malé vůle poprat se s tou situací. Důvodem byl respekt! Respekt, na který jsem měl dle mého názoru nárok a které jsem si vydobyl v předešlé sezoně, a já ho ani v nejmenším necítil. Ve fotbale se už nějaký rok pohybuji a dokážu rozpoznat, kdy trenér čeká na nějaké moje zlepšení a kdy naopak nemá nejmenší zájem, nehledě na formu a výkonnost. Navíc za celou dobu nesebral odvahu mi říct své rozhodnutí na rovinu, po odsunutí na lavičku se mnou tři týdny nikdo nemluvil. V takovém prostředí pracovat a žít nechci.

5) Rosenborg letos vyhořel v Evropské lize, konec ve 2. předkole je strašně málo. Co bylo podle tebe tou hlavní příčinou neúspěchu klubu v Evropě?
Hlavní příčinou bylo, že jsme nehráli v nejlepší možné sestavě . To se v evropských pohárech dělat nedá. Hráče v dobré formě jsme měli mimo hřiště, hráče ve formě horší na hřišti . Až tak jednoduchý fotbal někdy je .

6) Naopak v norské lize se Rosenborgu daří držet náskok na Godset. Jak moc budeš sledovat výsledky svého bývalého klubu? A jak tipuješ, že dopadne závěrečná třetina norské ligy?
Sledovat to samozřejmě dál budu, klukům a klubu úspěchy přeju a fanouškem RBK už zůstanu, nedá se vymazat čas a vzpomínky, které jsem v Norsku prožil. Rosenborg získá letos double! To jemůj tip.

7) Kdyby se tě nějaký český fotbalista zeptal, zda bys mu mohl doporučit, případně jej odradit od fotbalového angažmá v Norsku, na co by se měl takový člověk hlavně připravit?
Já bych nikoho neodrazoval. Samozřejmě záleží vždy na klubu, ze kterého by nabídka přišla. Ale obecně mám o lize a Norsku jako zemi dobré mínění a předal bych dobré reference . Připravit by se ovšem musel na zápasy na umělé trávě, což vidím jako velké mínus norské ligy!

8) I přes jistou trpkost z právě skončeného angažmá v Norsku určitě najdeš nějaká pozitiva na posledních dvou letech tvého fotbalového života. Na co/koho budeš z tohoto období nejraději vzpomínat?
Skvělých lidí jsem v Trondheimu poznal spoustu a na ty budu vzpomínat vždy rád. V minulém roce jsem prožil mimořádnou sezonu, na kterou se taky nedá zapomenout. Je to pořád jenom fotbal, v životě jsou důležitější věci! Proto jsem rád hlavně za tuto životní zkušenost, poznání nového životního stylu, jazyka, lidí a mezilidských vztahů.

9) Ve Spartě se předpokládá boj o titul hlavně s Plzní, v Norsku zase RBK bojuje s Godsetem. Jsou nějaké velké rozdíly mezi pozicemi a šancemi na titul u Sparty a na druhé straně RBK?
Vidím oba kluby ve velmi podobné situaci tento rok. Oba venku z pohárů, oba s velkou šancí na titul a oba s jediným cílem, zvládnout titul uhrát. Vše ostatní je neúspěch. Já si přeju, aby se to oběma povedlo .

10) Když RBK vyhraje norský titul, přijedeš si pro medaili?
To si určitě nepřijdu . Ale určitě pošlu pár gratulací a rád se podívám na nějaké video z oslav.

11) Pokud chceš, můžeš ještě něco vzkázat do Trondheimu tamním fanouškům...
Já bych jenom rád poděkoval. Je mi líto, že vše dopadlo takto a já se nemohl rozloučit v dobré atmosféře a se získaným titulem pro RBK! Chci ale poděkovat za podporu, kterou jsem cítil od prvního okamžiku v dresu RBK a která pro mě byla velice důležitá. Zápasy na Lerkendalu bylo něco, za co to vše stálo!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Bořek

(Gamst, 4. 9. 2013 20:53)

Je to škoda, že to skončilo, jak to skončilo. Bořek byl určitě oživením ligy a přinášel do RBK něco navíc. Snad se mu bude ve Spartě dařit a vykope si opět další zahraniční angažmá a třeba i tu vysněnou Bundesligu.

PS: Bylo by fajn, kdyby si tento rozhovor mohli přečíst fans RBK. Možná by to některým pomohlo lépe pochopit celou situaci.

Re: Bořek

(Hiko, 4. 9. 2013 21:05)

Taky nejsem nadšený z toho, jak to dopadlo... Zápas proti Baníku ukázal, že Bořek má ještě hodně co nabídnout.

Rozhovor přeložím do anglické verze, jak jsem to udělal i u těch předchozích, ale dneska už se na to necítím, snad zítra, nejpozději v pátek.