Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tippeliga je v polovině...

Norská nejvyšší soutěž v pondělí zápasem Godset - Sandnes ukončila svou první polovinu, po níž se právě Strømsgodset pyšní prvním místem, na které si dělá choutky i druhé Molde i samozřejmě i náš Rosenborg. Odehraná polovina soutěže je ideálním momentem ke zhodnocení výkonů jednotlivých týmů.

1. místo - Strømsgodset IF - 35 bodů

stromsgodset.pngVynikající práce s mládeží se začíná projevovat. Tým se konečně naučil sbírat body i z cizích hřišť, důležitý byl nákup Pétera Kovácse z belgického Lierse, hráč měl předtím bohaté zkušenosti s norským fotbalem z působení v jiných klubech. Obranu drží Vilsvik, v ofenzivě kromě Kovácse vyčnívá kanonýr Ola Kamara, velezkušený Øyvind Storflor či zajímavá posila z druholigového Høddu Adama Diomande. V letním přestupovém období se čeká, s čím přijde z Manchesteru City hostující mládežnický reprezentant Norska Abdisalam Ibrahim, který první část sezony strávil v Nijmegenu. Do City se naopak stěhuje Mohammed Abu, který byl právě v drammenském týmu na hostování.

Godset dle mého názoru udrží medailovou pozici, má na prvním místě i zajímavý náskok před svými pronásledovateli. Titul to však nebude, tipuji, že skončí na 3. místě.

2. místo - Molde FK - 31 bod

molde

Molde jako obhájce titulu se i letos drží na čele ligové tabulky, což je pro stabilizaci norského fotbalu velmi dobře. Modro-bílí se letos snaží proniknout i do milionářské Ligy mistrů, to jim na druhou stranu může ubrat v porovnání s Godsetem trochu sil pro boje v ligové soutěži. Ovšem tuším, že tento tým se s novou situací vyrovná velice dobře, kapitán Magne Hoset si své ovečky dokáže srovnat do latě, takže moldeští jsou v mých očích hlavním kandidátem titulu. Zatím na světlo světa nevystoupily žádné ověřené zprávy o přestupu jakéhokoliv hráče směrem do Molde, ani naopak. Jestli tým zůstane pohromadě, budou hráči jako Angan, Eikrem či Forren pod rukama trenéra Solskjæra kvést ještě výrazněji než slavné růže rozvíjející se v okolí tohoto města.

Jak jsem již napsal, Molde je v mých očích hlavním kandidátem na 1. místo.

3. místo - Rosenborg BK - 28 bodů

rbk.pngRosenborg se do ligové soutěže v úvodních kolech zakousl s velkou chutí a projevilo se to i na pěkném bodovém zisku doprovázeném přívětivým umístěním. Bohužel se tým sestavovaný koučem Jönssonem nevyvaroval několikakolového poklesu formy, proto se musí trondheimští nyní na samotné čelo ligové soutěže pracně zpět dotahovat. Pomáhá k tomu i skvělé střelecká forma českého záložníka Bořka Dočkala, který se stal pro letošní sezonu lídrem týmu. Velmi kvalitní výkony předváděl i Markus Henriksen, kolem něhož stále krouží různé evropské kluby, nebo Jim Larsen, jenž už uvízl v sítích skautů z belgických Brug. Právě nalezení náhrady za dánského stopera může být hlavním jazýčkem na vahách rozhodujících o konečném úspěchu či neúspěchu, a to jak pro ligovou soutěž, tak i pro dlouhou kvalifikaci Evropské ligy.

Jako fanoušek RBK bych měl napsat, že neváhám s umístěním klubu na první příčku, ale buďme soudní, Molde vypadá velice silně a pokud bude na první příčce někdo jiný než právě MFK, bude to překvapení. Na Rosenborg letos zbyde "pouze" 2. pozice.

4. místo - Haugesund FK - 24 body

haugesund.pngNenápadný tým ze západního pobřeží už nějaký ten pátek brázdí ty nejvyšší pozice v ligové tabulce. Svému postavení vděčí především dvěma kanonýrům Djurdićovi a Søderlundovi, neprostupnému stoperu Bangurovi a specifickému domácímu prostředí. Otázkou však zůstává, jestli budou schopni svěřenci Josteina Grindhauga udržet vysoce kvalitní výkony ve druhé fázi soutěže.

Můj skromný odhad napovídá, že se HFK trochu vzdálí z těch nejvyšších pozic, po třiceti kolech skončí na 7. příčce.

5. místo - Tromsø IL - 23 body

tromso.pngNejseverněji položené ligové město si opět užívá sezonu na samotném výsluní ligového pelotonu. I když se v posledních duelech trochu zadrhlo, mělo by TIL opět čeřit vody v samotné špici tabulky. Známý je příběh českého útočníka Zdeňka Ondráška, který na severu Evropy našel to správné klima ke střílení branek, už jich má na svém kontě osm. Björck, Nordby, Yttergård Jenssen či Drage jsou další jména, která u tohoto týmu stojí za poznamenání.

Tromsø se ovšem potýká s jakousi formou cestovní fóbie, na domácím stadionu jsou k neporažení, venku však poloviční. Pro tento handicap tentokrát Tromsø nevystoupí na medailové pozice, bude jim patřit bramborové 4. místo.

6. místo - Vålerenga IF - 21 bod

valerenga.pngZástupce hlavního města se i letos snaží o dosažení těch nejvyšších příček mezi ligovými týmy, ovšem ani v roce 2012 si nedokáží udržet stabilní výkonnost. Klub, který má velké možnosti, doposud tyto předpoklady nepotvrdil. Známá a úspěšná jsou jména jako Fellah, Singh, Hæstad nebo Pedersen, ovšem s druhým jmenovaným už trenér Andresen počítat nemůže, hráč si vybral za své budoucí angažmá rotterdamský Feyenoord.

Vålerenga si už dlouho zahrává s přízní svých fanoušků. Přes velké množství vynaložených finančních prostředků stále nejsou schopni zopakovat svůj poslední ligový titul, který se datuje k roku 2005. Letos se osloští budou muset spokojit s 5. místem.

7. místo - Hønefoss - 21 bod

honefoss.pngZajímavě poskládaná směsice vcelku neznámých jmen se pod rukama mladého trenéra Smeruda představuje po svém návratu z nižších pater norského fotbalu ve velmi pěkném světle. Sestava se opírá o amerického brankáře Clarka, finského kanonýra Riskiho či říznou stoperskou dvojici  Lafton, Sigurdsson.

Staro-nováček soutěže se tímto bodovým ziskem na 99% zachránil v nejvyšší soutěži, to byl asi ten prvotní cíl pro tuto sezonu. Nyní mohou svůj bodový sběr dále rozšiřovat. Nakonec jim to bude stačit na 10. místo.

8. místo - Aalesund FK - 20 bodů

aalesund.pngReprezentant norského fotbalu v evropských pohárech se v letošní sezoně nemůže dostat do té pravé formy, která jej provázela v posledních sezonách. Osmé místo není pro Rekdalovy svěřence ta nejlepší vizitka. Ovšem exotickým hráčům jako Barrantes (Kostarika), Morrison či Phillips (oba jsou Jamajčané) se stále daří být tahouny svého týmu. Zajímavá je statistika hovořící o nejlepším střelci týmu, tím je s pěti brankami švédský obránce Arnefjord.

Aalesundští si dle mého názoru v tabulce trochu polepší až na 6. místo.

9. místo - SK Brann Bergen - 19 bodů

brann.pngKlub z druhého největšího norského města má jistě mnohem vyšší ambice než jen bojovat o příslušnost k té lepší polovině tabulky. Tenhle tým má v mých očích zajímavý potenciál, především Kim Ojo, Bentley, Austin či Askar jsou zárukou pěkné ofenzivní podívané. Dosavadní skóre 28:24 naznačuje, že ofenzivní síla není podpořena dobrou hrou obrany, takže se brankář Leciejewski může v bráně přetrhnout, ale inkasovaným gólům často jen stěží zabrání.

Brann hraje nesmírně atraktivní fotbal, ovšem letos to na lepší než současné 9. místo nevidím.

10. místo - Sogndal IL - 18 bodů

sogndal.pngKlub sídlící na březích nejdelšího norského fjordu se letos představuje ve velice atraktivním podání. Hráči, kteří se až na Tore Andre Floa neřadí k těm příliš známým, se letos snaží zopakovat loňské bodové hody, které dávaly před samotným závěrem soutěže jistotu příslušnosti k ligové smetánce. I když sezona může dopadnout ještě jakkoliv, jména jako Ulrik Flo (nejlepší střelec), Kenneth Udjus (brankář) či Stéphane Diarra Badji (střední záložník) určitě nezapadnou do šedi norského ligového průměru.

Sogndalu osobně přeji setrvání v nejvyšší norské soutěži, třeba už jenom kvůli tomu prostředí, do něhož je stadionek posazen. Uznejte - ligový fotbal na březích Sognefjordu, to přece nezní špatně. SIL se vyhne bezprostředním problémům s udržením, skončí 13.

11. místo - FK Viking Stavanger - 18 bodů

viking.pngOlejáři ani letos nedokáží vybojovat kýžené umístění, tedy takové, jež by přivedlo do Stavangeru evropské poháry. Osmnáct bodů je velmi zoufalý počet, samozřejmě přišlo i na výměnu trenérů. Ani to však stavangerským nepomůže, budou se v tom ligovém bahně trápit i po zbytek sezony. Zahrávají si ale s přízní fanoušků, ti z moderního stadionu pomalu ale jistě prchají za jinou zábavou. Prchnout už dávno měl i André Danielsen, snad největší hvězda klubu. Valon Berisha, jako představitel vycházející stavangerské generace a příslib lepších zítřků, snad Danielsenův osud nezopakuje, oba by si zasloužili lepší týmy.

Tady žádnou změnu nečekám, Viking se udrží na stávající 11. příčce.

12. místo - Lillestrøm SK - 17 bodů

lillestrom.pngU kanárků mají očividně hodně peněz, spoustu jich totiž utratili za hráče před začátkem ligového ročníku, další hráči jsou na cestě do Lillestrømu nyní, tedy během letního přestupového období. Torstein Helstad i Espen Søgard by měli mužstvu pomoci ze suterénu ligového tabulky. Ten kádr patří teoreticky nepochybně zcela někam jinam. Ještě se sluší připomenout, že kanonýr a nejvýraznější postava v kádru Sigurdarson odchází do Wolverhamptonu.

LSK v posledních duelech naznačil svou kvalitu, takže předpokádám, že si žluto-černí polepší ve druhé polovině ligové sezony na 8. místo.

 13. místo - Sandnes Ulf - 17 bodů

sandnes.pngSolidní bodový přísun na konto druhého z nováčků dává tušit, že na předměstí Stavangeru jsou spokojeni. Body vybojovali především díky nováčkovskému elánu, jak by ne, je to pro tento malý klub úplně první sezona mezi norskou elitou. Norský fotbal se díky Sandnesu učí nová jména jako Anel Raskaj nebo Ronny Espedal (37 let!) nebo si připomíná hráče, kteří v nejvyšší soutěži už hráli, ovšem v dresech jiných klubů. Do této skupiny patří Frejd, Saaliti nebo Skjølsvik.

Nováček už pomalu ztrácí svou výhodu v tom, že soupeři neznali pořádně herní styl tohoto mužstva. Sandnes dle mého názoru zakotví nakonec na 14. pozici, bude je tedy čekat baráž.

14. místo - Odd Grenland - 16 bodů

odd_grenland.pngTento tým sídlící ve městě Skien určitě nepatří mezi velkokluby v norském podání. Můžeme tedy říci, že pozice ve druhé polovině tabulky se dala předpokládat. V Oddu budou všichni doufat, že se jim povede zopakovat vydařený podzim 2011, kdy byl tento tým postrachem celého ligového osazenstva. Z jednotlivců stojí za zmínku nezdolný obránce Morten Fevang, brankář André Hansen, který může během léta zakotvit i v RBK, nebo veterán Frode Johnsen.

Odd se odpoutá od sestupových pozic, skončí na 12. místě.

15. místo - Fredrikstad FK - 12 bodů

fredrikstad.pngMožná v tomto městě nedaleko švédských hranic najdeme jeden z nejpříjemnějších ligových stadionů, ovšem o kvalitě mužstva si musíme udělat obrázek až ze samého dna ligové tabulky. Klub hazarduje se svou pověstí, k poslednímu zápasu v Aalesundu měl do pole připravených jen dvanáct hráčů! Ani jména jako Elyounoussi či Knudsen nedokáží usměrnit mladé či méně výkonnostně předurčené hráče k lepším výsledkům.

A lepší to opravdu nebude, FFK je dle mého názoru jeden z hlavních aspirantů na přímý sestup, skončí na 15. pozici.

16. místo - Stabæk JF - 7 bodů

stabaek.pngRuku na srdce - čekali jste před sezonou jiné postavení tohoto klubu? Já teda ani náhodou. Snaha je sice pěkná vlastnost, ale kde nejsou opravdové kvality, nemohou zákonitě přijít ani lepší výsledky. Klub má stále finanční problémy, musí prodat Hedenstada, jedenadvacetiletého kluka z obrany, po němž sáhl německý Freiburg. Pozitivní je, že i přes všechny problémy zůstali fanoušci na straně tohoto klubu, průměr 4 000 na domácí duely není zase tak špatný.

Stabæk čeká druhá liga, o tom snad není pochyb => 16. místo.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Berisha

(Hiko, 27. 7. 2012 9:59)

Tak Valon Berisha už prchá ze Stavangeru, koupil ho, společně s H. Nielsenem z VIF, rakouský Red Bull Salzburg :/

Super

(tron, 24. 7. 2012 9:46)

Opravdu super clanecek ,je videt ze si autor makl sehnal hodne informaci .Muj nazor Molde titul uz se zacinaji rozjizdet a maji nejsilnejsi kadr v lize ,druha figura Godset malokdo cekal ze budou tak vysoko ale zaslouzene ukazuji ze i bez velkych kaufu se daji delat vysledky.Treti misto bude zrejme hodne zajimavy,ja osobne cekam ze bud TIL nebo Haugesund odsunou RBK na ctvrte misto,myslim ze Trondheim nezvladne soubezne boje v lize a poharove Evrope.Stred tabulky neni az tak zajimavy a co se tyka sestupu jsou vicemene jasni Fredrik. + Stabaek uz to maji temer pod palcem a neverim ze nekdo dokaze predvadet jeste horsi vysledky nez dva zminovane tymy.
!!!!!!!!!!!!! F O R Z A L Y N !!!!!!!!!!!!!!

Liga

(Gamst, 21. 7. 2012 0:13)

Taky očekávám, že Molde titul obhájí, i když může se stát cokoliv. Sezona bude ještě dlouhá a Godset je dobře rozjetý. RBK klidně může zahrozit. Budu rád, když TIL urve aspoň tu bramboru, poslední dobou trošku ztratili Gutan formu. Haugesund se jeví jako sympatický tým, VIF stále velký plány, ale skutek utek. Lillestrøm je pro mě zklamání, klub takovýho jména nemá hrát tam, kde hraje, ale poslední zápasy se snad už zvedají a snad se zachrání. Brann taky nehraje tam, na co má a to samé Viking. Hezky jsi poznamenal, že Danielsen by měl být už dávno někde jinde, si ho pamatuju z časů, kdy Fillo v týmu začínal a už v té době byl důležitým hráčem. Je ho tam škoda. Odd je krásná ukázka, jak každá sezona může být jiná a v Norsku to krásně platí. Stabæku je mi trochu líto, není to tak nedávno, co vyhráli ligu a hráli kvaldu o LM. Bohužel v klubu asi není vše, jak má být, ale aspoň že fanoušci tým drží (ale jestli ty samý 4 tisíce nechodí taky na ženský tým Chixas:-).